Interview met Marc De Wit en Rik Ooms

Interview|Foto: Christine Voets | Tekst: Bart Van den Bosch

Op donderdag 28 februari is café ’t Goed Voorbeeld in Lier het decor voor een heuse Bob Dylan avond. Een zevenkoppige Bob Dylan tribute band zal die avond een ode brengen aan deze meesterlijke singer-songwriter. De Muzikant trok naar Rijkevorsel, de thuisbasis van de twee bezielers van deze band Marc De Wit en Rik Ooms, voor een gesprek over hun muze.

Zo’n anderhalf jaar geleden zijn jullie gestart met deze ode aan Bob Dylan, van wie kwam dat idee?

De Wit: Sinds enkele jaren treden wij als duo op in café’s hier in de buurt maar ik wou eigenlijk al een tijdje een Bob Dylan tribute band oprichten. Rik kende het oeuvre van Bob Dylan in het begin niet zo heel goed.

Ooms: Dat klopt maar ik kende Bob Dylan natuurlijk wel al een beetje. Ik ben in 1950 geboren dus ik heb wel een basiseducatie gehad (lacht). Dankzij Marc ontdekte ik wel een heleboel pareltjes van Dylan.

Ik viel bijna van mijn stoel toen ik die zangeressen hoorde, die zingen werkelijk prachtig samen.

Dan zijn jullie ook als duo met deze tribute band gestart?

De Wit: Wel, in het begin was het inderdaad de bedoeling om dit als duo te gaan doen. Maar persoonlijk vind ik Bob Dylan op zijn best als hij elektrisch speelt. Vandaar dat ik in samenspraak met Rik er nog violist Staf Dierckx, bassist Dirk De Cleen en drummer Benny Dom heb bijgehaald.

Ooms: Ik kende ook nog twee zangeressen, Lea Van Den Broeck en Véronique Laeveren. Iedereen was daar meteen heel enthousiast over. Dit maakt dat we nu met zeven zijn.

De Wit: Ik viel bijna van mijn stoel toen ik die zangeressen hoorde, die zingen werkelijk prachtig samen. Ze gaan in Lier ook een solonummer spelen (nvdr: Make You Feel My Love). Dat brengt variatie in de set.

Jullie zijn dus met zeven, dat lijkt me niet zo evident om iedereen op dezelfde lijn te krijgen, hoe doen jullie dat?

De Wit: Dat klopt maar dat verloopt heel goed, wij zijn een hechte vriendengroep die ruimte laat voor elkaar.

Ooms: Dat is ook heel organisch ontstaan, het samenspelen gaat heel vlot zonder dat we hiervoor speciale afspraken moeten maken.

Jullie bepalen dan ook allemaal samen welke nummers er gespeeld worden?

De Wit: Samen met Rudy Vervoort, een absolute Bob Dylan kenner stellen ik en Rik de setlist samen.

Ooms: Rudy geeft suggesties en we kijken dan met de groep of het goed samen gaat en goed klinkt. Zo komen de nummers tot stand.

Hij gebruikt heel rijke taal, ‘I love you in the morning with a suitcase in the station’ kom je bij Bob Dylan niet tegen.

Gaan jullie zelf veel naar optredens van Bob Dylan?

De Wit: Ik heb hem twee keer live gezien. De eerste keer was in De Kuip in Rotterdam met Eric Clapton in het voorprogramma. Daar heeft hij twee uur en een half gespeeld en dat was fantastisch. De tweede keer was in de jaren zeventig in Werchter en dat was zo slecht dat ik nadien nooit meer geweest ben.

Dat is wel straf als grote Dylan fan?

De Wit: Ja, misschien wel maar ik bekijk regelmatig optredens van hem op YouTube en vind dat hij echt niet goed meer zingt. Ik bewonder hem enorm voor zijn teksten, hij is een echte dichter en vind het dan ook normaal dat hij de Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen heeft. Zijn songs, dat zijn verhalen hé!

Ooms: Van zijn songteksten zou je makkelijk een film kunnen maken. Hij gebruikt heel rijke taal, ‘I love you in the morning with a suitcase in the station’ kom je bij Bob Dylan niet tegen.

Dat is mooi gezegd, wat zijn jullie plannen nog?

Ooms: We zijn nog niet zo lang bezig met dit project en willen nu vooral veel optreden.

De Wit: Er komt binnenkort een nieuwe demo uit die live opgenomen is in De Singer in Rijkevorsel. Als die af is kunnen we die naar organisatoren sturen als ons visitekaartje.

Daar kijken we alvast naar uit, bedankt Marc en Rik voor dit zeer fijn gesprek en tot in Lier op donderdag 28 februari!