Interview met Jean Bosco Safari

Interview|Tekst: Bart Van den Bosch

Op zondag 31 maart zal de allereerste editie van ‘The Sunny Afternoon Sessions’ plaatsvinden in café ’t Goed Voorbeeld in Lier. Op deze manier willen we verschillende ‘te ontdekken’ muzikanten een podium bieden naast een gevestigde waarde. We spraken met de muzikant die ons hiervoor inspireerde en ook op 31 maart het beste van zichzelf zal geven, ladies en gentlemen: Jean Bosco Safari.

Vorige keer zorgde je voor een onvergetelijke namiddag in Lier met covers van The Beatles, wat mogen we deze keer verwachten?

Wel, ik ben al twee jaar bezig om uit 80 nummers 20 nummers te distilleren aan de hand van enquête concerten. Tijdens die concerten kon het publiek zijn mening geven en daaruit heb ik 20 nummers gekozen. Die 20 nummers zal ik in Lier voorstellen.

Elke vorm van kunst heeft die geweldige eigenschap om uw zorgen te doen vergeten, al is het maar drie seconden.

Dat zijn totaal nieuwe nummers dan?

Ja, inderdaad. De set zal bestaan uit drie delen: zon, maan en sterren. Tijdens het eerste deel zal ik alleen op het podium staan. Het tweede deel samen met een percussionist en voor het laatste deel komt er nog een keyboardspeler bij. We hebben het al één keer gebracht in Het Keizershof in Turnhout. Dat werkte toen ontzaglijk goed.

Bij je vorige passage in café ’t Goed Voorbeeld viel de geweldige interactie tussen het publiek en jezelf enorm op. De verbondenheid tussen publiek en artiest was enorm groot.

Elke vorm van kunst heeft die geweldige eigenschap om uw zorgen te doen vergeten, al is het maar drie seconden. Als je bijvoorbeeld kijkt naar geweldige graffiti op straat ben je niet bezig met het politiek nieuws dat zo verschrikkelijk is of met de luchtvervuiling. Als een artiest er in slaagt om zijn muziek over te brengen aan het publiek heeft dit hetzelfde effect. Dat probeer ik als singer-songwriter ook steeds te bereiken.

En dat blijkt dan ook goed te lukken, daarom ook, bedankt Jean om mee na te denken over dit nieuw concept. Dit resulteerde in ‘The Sunny Afternoon Sessions’ waarbij buiten jezelf ook Dana Rexx, Lies & Jeroen en My Deer het podium zullen betreden. Goed als ik bij wijze van kennismaking van elke groep een fragment laat horen?

Ja, absoluut want ik ken de groepen nog niet maar dat vind ik juist ook goed aan dit concept.

En, wat denk je?

Ja, drie fijne acts, ik zal ze even overlopen maar mijn menig is subjectief natuurlijk, haal er nog 1000 andere meningen bij zou ik zeggen (lacht).

My Deer, The World: Op het eerste zicht lijkt me dit wat ‘strumrock’ à la REM, ik voelde een beetje dezelfde vibe. Het nummer heeft een goed refrein en een interessante lead vocal. De song is goed uitgebalanceerd. Misschien nog iets meer de melodie uitlijnen op de akkoorden, daar zijn nog een paar onzuiverheden maar dat kan ook hun concept zijn (lacht).

Dana Rexx, Live Like We Are Dying: Goede ‘synthpop’, heel filmisch, sterke tekst en interessante stem. Ik mis wel een lichte groove, misschien iets teveel ritmische informatie in het begin.

Lies & Jeroen, Voor Ik Verdrink. Sterke song, geweldige samenzang met goede tekst. Heel sterke muzikale overdracht.

Neem alles op wat je repeteert en maak tijd om ernaar te luisteren, te evalueren en te verbeteren.

Misschien kan het wel fijn zijn om op het einde samen met de andere muzikanten één nummer te brengen, wat denk je?

Dat vind ik zeker een goed idee, heel verbindend! Ik denk dat iedereen dan best een suggestie doet en dat we daaruit één nummer kiezen. All You Need Is Love zou ik wel willen proberen.

Heb je tips voor andere muzikanten?

Neem alles op wat je repeteert en maak tijd om ernaar te luisteren, te evalueren en te verbeteren. Een opgenomen, achteraf beluisterde repetitie is goud waard (lacht).

Je wordt binnenkort 65 jaar en gaat dit wel op een zeer speciale manier vieren?

Ja, aangezien de Beatles mijn locomotief zijn geweest kwam een vriend op het idee om voor mijn 65ste verjaardag in de Cavern Club in Liverpool op te treden. Hij heeft dat geregeld en we zitten nu toch al aan 40 mensen die meegaan. Heb ook het gevoel dat ik hiermee dit deel afsluit en ruimte maak voor mijn eigen muziek.

Nog andere plannen?

Ik ga stelselmatig mijn nieuwe nummers tonen aan het publiek. Ik ben tenslotte een singer-songwriter/performer en ga nu de wereld voorzien van liedjes. Ik hoop dat de wereld daarvoor open staat (lacht).

Dat gaat zeker lukken, bedankt voor dit zeer fijn gesprek!