Interview met Dirk Callebaut en Jens De Geeter

Interview|Foto's : Christine Voets | Tekst: Bart Van den Bosch

Op zondag 19 augustus gaat onze derde muzikantenmeeting door in De Hanekeef in Mechelen. We trokken reeds naar het oudste café van Mechelen voor een interview met gitarist Dirk Callebaut alias Kamil Knopendrayer en zanger Jens De Geeter alias Vettig Jeanke van de originele Mechelse bluesband Brikkeljon. Zo’n acht jaar geleden kruisten hun wegen elkaar en sindsdien vormen ze de ruggengraat van Brikkeljon. Ze speelden ondertussen zo’n 200 optredens met als (voorlopig) hoogtepunt het voorprogramma van Big Bill in Werchter.

Hoe hebben jullie mekaar gevonden?

Dirk: Dat is heel toevallig gekomen, via een vriendin van Jens die wist dat wij nog een zanger zochten. Zo gaat dat altijd als je muzikanten wil zoeken, dat gaat via vrienden of zoekertjes maar het probleem is dat dit niet altijd gemakkelijk is.

Klikte het meteen vanaf de eerste repetitie, Jens?

Jens: Ja, eigenlijk wel, ik ben binnen gekomen en natuurlijk was het wat onwennig met vier onbekende muzikanten in zo’n kleine ruimte maar dat is heel goed gegaan. Dirk had wat schrik dat mijn stembanden het snel zouden begeven maar zo klinkt mijn stem nu eenmaal.

Brikkeljon was uw eerste groep?

Jens: Ja absoluut, ik heb wel wat zangles gevolgd maar was eigenlijk vooral toneelspeler voordien. Dat kan ik nu wel goed gebruiken tussen de nummers door.

Spelen jullie nog andere instrumenten naast gitaar en zang?

Dirk: Ik ben begonnen op akoestische gitaar maar momenteel speel ik meer elektrische gitaar en slidegitaar. Bij Brikkeljon speel ik ook nog banjo en mandoline.

Jens: Zeker, ik speel ook nog kazoo, ik heb hem nu niet bij maar als ik hem bij had dan had ik hier een kazoo solo gegeven om u tegen te zeggen (lacht).

Het publiek is onze zesde man.

Jullie spelen blues in het Nederlands, is daar een specifieke reden voor?

Dirk: In mijn vorige groepen speelde ik Engelstalige blues maar ik was eigenlijk al vijf jaar Nederlandstalige teksten aan het schrijven voordat ik Jens tegenkwam. Hij bleek de perfecte zanger te zijn om deze teksten te vertolken. Zo is Brikkeljon ontstaan.

Waar komt het logo en de naam Brikkeljon vandaan?

Dirk: Dat varkentje met een gitaar heb ik getekend zodat iedereen weet dat je ons niet al te serieus moet nemen (lacht).

Jens: De naam Brikkeljon hebben we gekozen om duidelijk te maken dat we in het dialect zingen. Het is ook een naam die ze overal begrijpen. We zeggen soms al lachend dat wij de kleine ‘Stones’ zijn, vandaar Brikkeljon.

Jullie spelen regelmatig met gastmuzikanten?

Dirk: Ja, wij willen graag veel optreden maar we zijn met vijf en soms kan er één iemand niet vandaar dat die dan vervangen wordt.

Jens: Het is wel belangrijk dat er een vaste bezetting is. Enkel als Smalle (2de gitaar), Felle Fé (bas) of Patje Legume (drums) niet kan contacteren we een vervanger.

Jullie hebben twee jaar geleden een cd opgenomen, komt er weldra een tweede cd aan?

Jens: Dat is op termijn wel de bedoeling. De clip van ‘t Maneblusserslieke namen we hier in De Hanekeef op. De voorzitter van de cultuurraad stelde naar aanleiding van dat lied voor om een cd uit te brengen. Er liggen nog een paar cd’s in De Zondvloed in Mechelen.

Wanneer is een optreden geslaagd voor jullie?

Dirk: Als het café ‘op zijn kop staat’ en iedereen aan het dansen is, dan is een optreden geslaagd voor ons. Communicatie met ons publiek vinden we heel belangrijk.

Jens: Brikkeljon bestaat uit vijf man maar tijdens een optreden voelen we ons altijd met zes. Het publiek is onze zesde man.

We willen steeds verder groeien en als we niet meer groeien dan blijven we even staan totdat we terug verder groeien.

Treden jullie vaak op?

Dirk: Wij hebben op acht jaar tijd ongeveer 200 optredens gedaan. Er is een periode geweest dat wij twee tot drie optredens hadden op één weekend. Het is wel niet altijd gemakkelijk om aan nieuwe optredens te geraken.

Wat was het meest memorabele optreden?

Dirk: Ons optreden tijdens het Bierfestival op de Grote Markt in Mechelen was super. Iedereen was mee en een zeer fijne locatie om te spelen.

Jens: Enkele jaren geleden hebben wij in Werchter het voorprogramma van Big Bill mogen spelen in De Glazen Boterham. Nog een leuke anekdote van dat optreden: Big Bill begint aan zijn set en na twee nummers ‘plong’ zijn versterker kapot. Gedaan met spelen normaal gezien maar het toeval wou dat zijn versterker ongeveer dezelfde was als die van Kamil Knopendrayer. Dus dankzij Brikkeljon kon Big Bill verder spelen, als dat geen verhaal is (lacht).

Wat willen jullie nog bereiken met Brikkeljon?

Jens: Dat is ongedefinieerd, de horizon verschuift en zolang die blijft verschuiven blijven wij doorgaan. We willen steeds verder groeien en als we niet meer groeien dan blijven we even staan totdat we terug verder groeien.

Naar welke muziek luisteren jullie zelf?

Dirk: Ik luister heel graag naar Paul Simon, Leonard Cohen en Mark Knopfler. Onlangs nog naar het optreden van Paul Simon geweest in Antwerpen en dat was fabuleus, prachtig.

Jens: Ik vind Eddie Vedder een steengoede zanger. Van Buurman kan ik ook erg genieten en als Santana naar België komt ga ik ook altijd kijken.

Hebben jullie nog tips voor andere muzikanten?

Jens: Altijd blijven verder doen, nooit opgeven.

Dirk: Je moet wel eerst uw weg gevonden hebben maar eens dat je die gevonden hebt is het inderdaad het best om niet op te geven en te blijven gaan!

Dat is een mooie afsluiter, bedankt voor dit amusant gesprek!